Μαρτίου 31, 2009

Οι χριστιανοί είναι η θρησκευτική ομάδα που υφίσταται διεθνώς τις περισσότερες διακρίσεις, λέει το Βατικανό


Γενεύη, 30 Μαρτίου 2009


Επιφυλάξεις για πρόσφατο ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την δυσφήμηση θρησκευτικών απόψεων εξέφρασε δια του αντιπροσώπου του στα Ηνωμένα Έθνη, το Βατικανό. Η Αγία Έδρα αντιτίθεται το ψήφισμα επισημαίνοντας, ότι αυτή η φαινομενικά θετική πρωτοβουλία μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού στην Έδρα του ΟΗΕ, Αρχιεπίσκοπος Silvano Tomasi χαρακτήρισε αμφιλεγόμενο το ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 26 Μαρτίου από το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το γεγονός ότι οι αναφορές για δυσφήμηση των θρησκειών αυξάνονται αλλά αφορούν κυρίως στην προστασία του Ισλάμ.
Η πρόταση του ψηφίσματος είχε υποβληθεί από το Πακιστάν, για λογαριασμό του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού, ο αρχιεπίσκοπος Tomasi υποστήριξε «ότι μέχρι τώρα, η χριστιανική κοινότητα είναι εκείνη που αντιμετωπίζει τις περισσότερες διακρίσεις και ζήτησε να αποσαφηνιστεί η έννοια της “δυσφήμησης της θρησκείας” ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τη βία κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων που ασκείται με την επίκληση “νόμων κατά της βλασφημίας”».
Υπενθύμισε δε ότι η τελευταία ετήσια έκθεση του διεθνούς οργανισμού «για τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο», θεωρεί το Πακιστάν ως την χώρα που εμφανίζονται οι περισσότερες θρησκευτικές διακρίσεις, όπου με το πρόσχημα του «νόμου κατά της βλασφημίας», επιβάλλεται η ποινή του θανάτου ή της ισόβια κάθειρξης κατά προσώπων που θεωρείται ότι αμφισβητούν το Κοράνι.
«Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές,» είπε ο Tomasi, «η νομοθεσία αυτή είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι φονταμενταλιστές προκειμένου να οδηγήσουν τις κοινωνίες στον ριζικό εξισλαμισμό».
Εν συνεχεία υποστήριξε, ότι η αντιμετώπιση της δυσφήμισης των θρησκειών «είναι ένας στόχος, ο οποίος συνίσταται στην εξεύρεση μιας υγιούς ισορροπίας, η οποία να εναρμονίζει την ελευθερία της έκφρασης με το σεβασμό προς τις ιδέες και τα αισθήματα των άλλων,» και πως ο δρόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου, «περνά μέσα από την αποδοχή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως είναι διατυπωμένες στις διεθνείς συνθήκες». Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, επεσήμανε την άνοδο της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας παγκοσμίως και ιδίως κατά των χριστιανικών μειονοτήτων.
«Εάν αναλύουμε την διεθνή κατάσταση, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα, όπως τεκμηριώνεται από διάφορες πηγές, η θρησκευτική ομάδα που υφίσταται τις μεγαλύτερες διακρίσεις είναι οι χριστιανοί».
«Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια χριστιανοί διαφόρων δογμάτων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς υπάρχουν νομικές και πολιτιστικές δομές που οδηγούν σε διακρίσεις σε βάρος τους», τόνισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Tomasi, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι χριστιανοί αποτελούν πλέον αντικείμενο διακρίσεων, ακόμη και σε χώρες όπου αποτελούν την πλειοψηφία. «Υπάρχουν καταστάσεις,» τόνισε - «συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων τοποθετήσεων ακόμη και εντός των κοινοβουλίων- που είναι ενδεικτικές ότι αντιμετωπίζονται επιθετικά διάφορες πτυχές της χριστιανικής πίστης, και αυτό τείνει να περιθωριοποιήσει τους Χριστιανούς στην κοινωνία και να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή», κατέληξε.

Ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε ζευγάρι Μαυριτανών γιατί εξανάγκασε την 14χρονη κόρη του να παντρευτεί

Μια γυναίκα Μαυριτανικής καταγωγής, η Hawa Cheikh, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών με τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης του βιασμού και της απειλής σε βάρος της κόρης της Selamha Mohamed.
Η Hawa και ο σύζυγός της Mohamed Ould Abdallahi, πήγαν στην Ισπανία τη δεκαετία του '80. Εγκαταστάθηκαν στο Puerto Real (Cádiz), όπου το 1992 γεννήθηκε η Selamha, το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά που έχει το ζευγάρι.

Το 2006 όταν η Selamha έγινε 14 ετών, ταξίδεψε με την μητέρα της στην Μαυριτανία όπου την ανάγκασε να παντρευτεί έναν άνδρα 40 ετών που ήταν και ξάδελφός της.
Ο σύζυγος προσέφερε την αναγκαία προίκα και ο πατέρας συμφώνησε από το τηλέφωνο.

Ο γάμος έγινε στη Μαυριτανία και στη συνέχεια, η κοπέλα εξαναγκάστηκε από τη μητέρα να έχει σεξουαλικές σχέσεις με το νέο της σύζυγο. Σύμφωνα με την κατάθεση του κοριτσιού στο δικαστήριο, την απειλούσαν με λιθοβολισμό εάν αρνιόταν και μάλιστα οι γονείς της έλεγαν ότι "θα ρίξουν την πρώτη πέτρα".
Ο πατέρας ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι στη Μαυριτανία είναι συνηθισμένο για τα κορίτσια να παντρεύονται τα ξαδέλφια τους. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η κοπέλα επέστρεψε στο Puerto Real, και στο σχολείο. Όμως, ένα χρόνο αργότερα, το 2007, ο σύζυγός της έφθασε στην Ισπανία μετά από ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Γερμανία. Εξαναγκάστηκε να έρθει σε επαφή μαζί του με τις απειλές της μητέρας ότι αν δεν δεχόταν θα την έκαιγαν ζωντανή ή θα της έκοβαν το λαιμό. Ο πατέρας εκείνη την ημέρα έλειπε από το σπίτι.
Το επόμενο πρωί κατάφερε να το σκάσει και να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονες που ειδοποίησαν με τη σειρά τους την Αστυνομία που συνέλαβε σύζυγο και γονείς. Εκτός από τη μητέρα της Selamha σε 13,5 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε και ο σύζυγος, Mokhtar Salem, ενώ ο πατέρας, (που παρά τα χρόνια που έχει ζήσει στην Ισπανία δεν μιλά ούτε μια λέξη Ισπανικά) απαλλάχθηκε από τις περισσότερες κατηγορίες και καταδικάστηκε μόνο σε φυλάκιση 18 μηνών για απειλή. Το δικαστήριο υποχρέωσε επίσης τους γονείς και το σύζυγο να μην έχουν επαφή με την κοπέλα για τέσσερα χρόνια.

Η οικογένεια, αλλά και οι εφημερίδες της Μαυριτανίας κατηγορούν το δικαστήριο για ρατσισμό και ισχυρίζονται ότι πρόκειται για πολιτιστική παρεξήγηση. Εν τω μεταξύ οι κοινωνικές υπηρεσίες φοβούνται ότι και η μικρότερη αδελφή, Aicha, μπορεί να αντιμετωπίσει την ίδια τύχη.

Μαρτίου 27, 2009

Βιασμός Αφγανού από ομεθνείς του και σοβαρά επεισόδια μεταξύ Μαροκινών και Σομαλών στην Αθήνα

Ένας οικονομικός μετανάστης από το Αφγανιστάν, κτύπησε με αυτοκίνητο ένα ζευγάρι, που επέβαινε σε μοτισυκλέτα στο κέντρο της Αθήνας, και στην προσπάθειά του να διαφύγει απείλησε με μαχαίρι μία κοπέλα πήρε το δικό της όχημα, συγκρούστηκε με τουλάχιστον 20 αυτοκίνητα στην Ιπποκράτους έως ότου ακινητοποιηθεί από την Αστυνομία. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Αφγανός που κρατούσε ένα μεγάλο σπαθί είχε προηγουμένως βιασθεί από ομοεθνείς του και αυτό τον οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.
Στις 17 Μαρτίου στον καταυλισμό της Πάτρας 17 Αφγανοί βίασαν ομαδικά έφηβο ομοεθνή τους επειδή παραβίασε τους νόμους της "κοινότητας". Το περιστατικό που δεν αναφέρθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ, έγινε γνωστό, όταν νεαροί Αφγανοί συνομήλικοι του θύματος κατέφυγαν στις αρχές και ζήτησαν προστασία.

Σοβαρά επεισόδια έγιναν και στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας ανάμεσα σε συμμορίες Αφγανών και Σομαλών για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών.
Στις 27 Οκτωβρίου 2008, συγκρούσεις με πέτρες και καδρόνια είχαν σημειωθεί μεταξύ μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας, όταν ομάδα 100 περίπου Αφγανών επετέθη με πέτρες, καδρόνια και ξύλα εναντίον 30 Σομαλών.
Οι αγριότερες όμως συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει στις 29 Αυγούστου 2008, όταν Σομαλοί μετανάστες, χρησιμοποιώντας σπαθιά, δόρατα και χατζάρια επετέθησαν σε άλλους Αφρικανούς μετανάστες στο κέντρο των Αθηνών.














Αραβική πόλη θυμίζει το προάστιο Molenbeek, των Βρυξελλών

Ένα είδος εμφυλίου πολέμου προβλέπει ότι θα διεξαχθεί μελλοντικά στο Βέλγιο ο Filip Dewinter, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vlaams Belang, όταν οι κάτοικοι των Βρυξελλών – που είναι και η διοικητική έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης - συνειδητοποιήσουν ότι η πόλη τους διοικείται από μουσουλμάνους μετανάστες. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές για τον αριθμό των μουσουλμάνων που ζουν στις Βρυξέλλες, πιστεύεται ότι αποτελούν το 25% από το 1 εκατομμύριο κατοίκους των αστικών περιοχών. Ο Dewinter, ο οποίος αντιτίθεται στη μετανάστευση και θεωρεί την ισλαμοφοβία "υποχρέωση", ισχυρίζεται σε τρία από τα 19 διαμερίσματα των Βρυξελλών, (όπου το καθένα έχει δικό του Δήμαρχο), οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία. Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτιο fox news, υποστηρίζει ότι «σε αυτές τις γειτονιές δεν ασκεί την εξουσία η κυβέρνηση», «αλλά οι μουσουλμανικές αρχές - τα τζαμιά, και οι ιμάμηδες».
«Δεν είναι οι μουσουλμάνοι που εντάσσονται στην κοινωνία μας αλλά η κοινωνία που προσαρμόζεται στο Ισλάμ," υποστηρίζει.
Το Fox News επισκέφθηκε μία από αυτές τις γειτονιές, το Molenbeek, η οποία μοιάζει περισσότερο με τη Βόρεια Αφρική από την καρδιά της Ευρώπης. (φωτογραφία)
Ο Moureaux, σοσιαλιστής Δήμαρχος του Molenbeek, υποστηρίζει ότι οι Βέλγοι με διαφορετική κουλτούρα και προέλευση μπορούν να μάθουν να ζουν μαζί.
«Ας είμαστε ρεαλιστές» υποστηρίζει. «Θέλουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια τους για να ζήσουν ένα είδος εμφυλίου πολέμου, ή να ζήσουν ειρηνικά;» «Αν και η συζήτηση για τη μετανάστευση συζήτηση στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη προσλάβει τις διαστάσεις πυρετού που έχει στις ΗΠΑ,» λέει ο σχολιαστής του δικτύου η πραγματική δοκιμασία για τους Ευρωπαίους θα έρθει όταν μια μουσουλμανική πλειοψηφία δημιουργηθεί σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη. Η πόλη αυτή θα μπορούσε να είναι η Μασσαλία, στη Γαλλία, ή το Άμστερνταμ, στην Ολλανδία.
Αλλά δεν αποκλείεται η πόλη αυτή να είναι οι Βρυξέλλες, η καρδιά και η πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Πηγές: islam in europe.

Μαρτίου 26, 2009

Οι αξίες της Δημοκρατίας συνδέουν ΗΠΑ και Ελλάδα λέει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

Με τον Μεγάλο Αλέξανδρο παρομοίασε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που καλείται να κόψει τον γόρδιο δεσμό των προβλημάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος που έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο στο πλαίσιο της καθιερωμένης ειδικής τελετής για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Ο κ. Δημήτριος άδραξε την ευκαιρία
για να ζητήσει από το νέο Αμερικανό πρόεδρο να προσεγγίσει με κατανόηση τρία θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό: τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επίλυση του Κυπριακού, και τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
Αστειευόμενος ο κ. Ομπάμα απάντησε ότι θα ενημερώσει την σύζυγό του Μισέλ πως τον συνέκριναν με τον Μέγα Αλέξανδρο και διερωτήθη κατά πόσον “αυτό θα μου εξασφαλίσει λίγο περισσότερο σεβασμό”, σπεύδοντας να παρατηρήσει ότι “η Μισέλ παραμένει η αρχηγός του σπιτιού”.

Στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χαρακτηρίζεται από το όραμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα και σημειώνει ότι ο αμερικανικός λαός γιορτάζει την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας και τιμά την ιστορική συμβολή των Ελλήνων και των Ελληνο-Αμερικανών
Αναφέρει ακόμη ότι στον 19ο αιώνα η Αμερική υποστήριξε τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία και επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ των δυο χωρών χαρακτηρίζεται από το όραμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Αναφέρει, δε, ότι οι ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας οικοδόμησαν τους θεσμούς της χώρας πάνω στις ανεξίτηλες αρχές της αρχαίας Ελλάδας.
Αφού υπογραμμίζει και τη σημαντική πολιτιστική συμβολή της Ελλάδας, σημειώνοντας την επιρροή του Ελληνισμού ακόμη και στην αρχιτεκτονική δομή της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο κ. Ομπάμα τονίζει ότι και στη σύγχρονη ιστορία η Ελλάδα και οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν μαζί τις προκλήσεις των καιρών, πολέμησαν σε κοινούς αγώνες στη διάρκεια του 20ου αιώνα και συνεχίζουν να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς μέσα και από τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.
Πηγές : ΣΑΕ, Ναυτεμπορική

Το Ιράν εξετάζει την ποινή του θανάτου για "ανήσυχους" bloggers

Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου νόμου που θα επιτρέπει τη θανατική ποινή για "ανήσυχους" bloggers, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Άλ Τζαζίρα.
Σύμφωνα με μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, η ποινή του θανάτου μπορεί να εφαρμοστεί για δυο κατηγορίες εγκλημάτων. Για φόνο και για πρόκληση δημοσίου σκανδάλου που είναι γνωστό ως «fasad». Κατά καιρούς με βάση την κατηγορία αυτή, η ποινή του θανάτου έχει εφαρμοστεί σε περιπτώσεις βιασμών, μοιχείας, ναρκωτικών και ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς. Τώρα το Ιράν σκέφτεται αν την εφαρμόσει και σε bloggers που εμφανίζονται επιθετικοί σε σχέση με το Ισλάμ. Σήμερα στο Ιράν υπάρχουν 60.000 ενεργοί bloggers ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος
Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Μαρτίου 22, 2009

To Πατριαρχείο της Μόσχας υποστηρίζει τις θέσεις του Πάπα για τη χρήση των προφυλακτικών

Την υποστήριξή της στον πάπα Βενέδικτο τον 16ο εξέφρασε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας για τη θέση του ότι τα προφυλακτικά δεν είναι μια αποδεκτή λύση για το AIDS.
Σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας στην Γαλλία, «το Πατριαρχείο εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Πάπα για τη θέση που εξέφρασε αναφορικά με τα μέσα για την καταπολέμηση του AIDS, καθώς και για το γεγονός ότι τα προφυλακτικά δεν μπορεί να θεωρηθούν ως ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου».
Η αναφορά αυτή τίθεται σαν σχόλια στις δηλώσεις του Πάπα προς τους δημοσιογράφους που έγιναν εν πτήσει κατά την έναρξη της επίσκεψή του στην Αφρική. «Το πρόβλημα του AIDS δεν μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τη συνθηματολογία» είχε δηλώσει ο Πάπας.
«Αν δεν υπάρχει αλλαγή στον τρόπο σκέψης η μάστιγα δεν μπορεί να επιλυθεί με τη διανομή προφυλακτικών, το αντίθετο, υπάρχει ο κίνδυνος της αύξησης του προβλήματος».
Επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Αρχιεπίσκοπος Vsevolod Chaplin, δήλωσε πως «είναι λάθος να θεωρήσουμε τη χρήση των προφυλακτικών ως πανάκεια για την αντιμετώπιση του AIDS.», και τόνισε ότι η μάστιγα δεν μπορεί να προληφθεί με την εκπαίδευση στη χρήση του προφυλακτικού αλλά με την εμπέδωση ενός ηθικού τρόπου ζωής, όπως και η Ορθόδοξη Εκκλησία διδάσκει».
Πηγή: ( Zenit.org ).

Μαρτίου 16, 2009

Διευθύντρια σε σχολείο της Βρετανίας έχασε τη δουλειά της επειδή κατηγορήθηκε για "ισλαμοφοβία"

Μια σπάνια για τα δεδομένα της Βρετανίας αγωγή κατά του σχολείου στο οποίο είχε εργαστεί σαν διευθύντρια εκδικάζεται αυτές τις μέρες στην Ουαλία της Μ. Βρετανίας.
Η κ. Έρικα Κόνορ, διευθύντρια στο σχολείο Skenfrith του Abergavenny, υποστήριξε ότι περιπέσε σε κατάθλιψη με αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά της και να καταστραφεί η καριέρα της όταν δέχθηκε συστηματικές καταγγελίες από γονείς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου για επίδειξη ισλαμοφοβίας.
Ο συνήγορος της κ. Connor, ανέφερε ότι παρά την άνοδο των ακαδημαϊκών επιδόσεων του σχολείου από το 1998, που το ανέλαβε η κ. Connor άρχισε να δέχεται επιθέσεις μετά από τον διορισμό τεσσάρων ισλαμιστών στη διοίκηση του σχολείου το 2003, σχετικά με την πολιτική του σχολείου και τη στάση της κ. Κόνορ έναντι του Ισλάμ. Πιο συγκεκριμένα δυο από τα νέα μέλη της διοίκησης ο κ. ο κ. Saleem και ο κ. ο κ. Martin δημιουργούσαν «κλίμα» κατά της κ. Κόνορ, επειδή προέβαλε αντιρρήσεις για την ευθεία σύνδεση του μαθήματος των θρησκευτικών με το γειτονικό τζαμί. Να σημειωθεί ότι ο κ. Martin Βρετανός επιχειρηματίας που είχε προσχωρήσει στο Ισλάμ πριν από 28 χρόνια, και ήταν ταμίας του τζαμιού.
Το σχολείο έκανε έρευνα την απάλλαξε από τις κατηγορίες του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας που της είχαν προσάψει οι κύριοι Saleem και Martin. Έστειλε ενημερωτική επιστολή στους γονείς αλλά παρ΄όλα αυτά η κ. Connor σύμφωνα με την αγωγή της συνέχιζε να αντιμετωπίζει μειωτική συμπεριφορά που έξεκίνησε από τις επιθετικές ανακρίσεις εκ μέρους των συμβούλων και την διακίνηση ανώνυμων επιστολών και έφθασε μέχρι την ομαδική αποδοκιμασία της από μαθητές έξω από το σχολείο. Η κ. Connor κατηγορεί το ανώτατο συμβούλιο του σχολείου, ότι δεν την προστάτευσε επαρκώς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και να λάβει μακρόχορνη αναρωτική άδεια. Τώρα διεκδικεί αποζημίωση διακοσίων πενήντα χιλιάδων λιρών. Στη φωτογραφία η κ. Connor με μαθητές του σχολείου.

Μαρτίου 13, 2009

Τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολυκαταστήματα της Ολλανδίας, αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή

Μια σοβαρή τρομοκρατική επίθεση απετράπη την Πέμπτη στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με τις αρχές. Μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα που έγινε από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ στην ολλανδική αστυνομία, οι αρχές εκκένωσαν τα καταστήματα των ΙΚΕΑ των Media Markt και το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άξιαξ. Απειλή υπήρξε και για τον συναυλιακό χώρο Heineken, όπου επρόκειτο να δώσει συναυλία το αμερικανικό μουσικό συγκρότημα Killers που ματαιώθηκε.
Η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα, έξι άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 19 έως 64, ολλανδοί υπήκοοι μαροκινής καταγωγής, ανάμεσά τους και συγγενής εμπλεκόμενου στις πολύνεκρες επιθέσεις της Μαδρίτης στις 11 Μαρτίου 2004. Έρευνες έγιναν και στις Βρυξέλλες προκειμένου να εντοπισθεί από που έγινε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
Η αστυνομία θεωρεί ότι η απειλή είναι ενεργή, και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη. Χθες Τετάρτη τα συγκεκριμένα καταστήματα ήταν κλειστά ενώ θα παραμείνουν και σήμερα χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα ξανανοίξουν.
islam in europe
Βλέπε επίσης:

Μαρτίου 12, 2009

Ο πάπας καταδικάζει τις επιθέσεις στη Βόρεια Ιρλανδία

"Παρακαλώ τον Κύριο να μην υποκύψει κανείς ξανά στο φρικτό πειρασμό της βίας", δήλωσε χθες ο πάπας Βενέδικτος 16ος που καταδίκασε "με τον πιο έντονο τρόπο" τις "φρικτές πράξεις τρμοκρατίας" στη Βόρεια Ιρλανδία. Μιλώντας μετά το τέλος της εβδομαδιαίας θείας λειτουργίας των Αγγέλων, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας υπογράμμισε ότι οι πράξεις αυτές, "εκτός του ότι βεβηλώνουν την ανθρώπινη ζωή, θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την τρέχουσα πολιτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και υπάρχει κίνδυνος να σβήσουν τις μεγάλες ελπίδες που αυτή προκάλεσε στην περιοχή και σ' ολόκληρο τον κόσμο".

Πηγές: Zenit.org, ΑΠΕ.
Βλέπε επίσης:

Μαρτίου 11, 2009

Γερμανία / Βέλγιο: Έρευνες για τρομοκρατία σε τζαμιά και συλλήψεις υπόπτων

Τη σύλληψη του ιμάμη Ahmad Al-Khalifa, και άλλων που η γερμανική αστυνομία θεωρεί υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες είχε σαν αποτέλεσμα εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες στην στις συνοικίες Freimann και Garching στην ευρύτερη περιοχή του Μονάχου. Έρευνες έγιναν επίσης στο Βερολίνο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Βέλγιο, όπου ερευνήθηκαν τζαμιά και χώροι που χρησιμοποιούνται για προσευχή. Η αστυνομία δεν έχει δώσει ακριβή αριθμό των συλληφθέντων και ονόματα αφού οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες όμως κατασχέθηκαν μεταξύ των άλλων και στοιχεία που αφορούν σε οικονομικά εγκλήματα.
Μεταξύ των συλληφθέντων και ένας Γερμανός υπήκοος, μόνιμος κάτοικος Μονάχου, που έχει προσχωρήσει στο Ισλάμ.
Βλέπε επίσης:

Μαρτίου 10, 2009

Χριστιανοφοβία: Η τελευταία αποδεκτή διάκριση στην Ευρώπη

Αυστρία ΒΙΕΝΝΗ 9 Μαρτίου 2009: Θύματα διακρίσεων είναι πολλοί χριστιανοί στην Αφρική ή την Ασία αλλά και στην ίδια την Ευρώπη σύμφωνα με τη διεθνή επιτροπή (International Security Group Affirms Discrimination) που δρα στα πλαίσια του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και που αποτελείται από εκπροσώπους 56 κρατών μελών από την Ευρώπη, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αμερική.
"
Αυτό που προέκυψε με σαφήνεια από την συνάντηση είναι ότι η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις κατά των χριστιανών εκδηλώνονται με διάφορες μορφές σε όλη την περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΕ”, δήλωσε μετλα τη λήξη των εργασιών της συνάντησης, την περασμένη Τετάρτη, ο Janez Lenarčič, πρώην πρέσβης της Σλοβενίας στον ΟΑΣΕ και σήμερα διευθυντής του γραφείου των Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Αν και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα σημαντικό ζήτημα," συνέχισε, "εκεί όπου οι χριστιανοί αποτελούν μειοψηφία, είναι επίσης σοβαρό να βιώνουν τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση εκεί όπου αποτελούν την κοινωνική πλειοψηφία”.

Από την πλευρά του ο Mario Mauro, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του εκπροσώπου της προεδρίας για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, “η συνάντηση ανέδειξε την σημασία του φαινομένου της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών”.

Η συνάντηση ανέδειξε "τις διάφορες πτυχές της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων σε βάρος αλλά και μεταξύ των χριστιανών, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων επιθέσεων κατά των προσώπων, οικημάτων και των τόπων λατρείας, καθώς και περιορισμών στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της λατρείας και των πεποιθήσεων," αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόσθηκε μετά τη λήξη των εργασιών της επιτροπής.
Εντοπίστηκαν επίσης "περιπτώσεις διαστρέβλωσης της χριστιανικής ταυτότητας και των χριστιανικών αξιών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από εκφράσεις του πολιτικού λόγου, τέτοιες που να οδηγούν σε παρανοήσεις και να καλλιεργούν την προκατάληψη”.
Η επιτροπή προτείνει την έναρξη διαθρησκειακού διάλογου, που να αναγνωρίζει, ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί είναι κοινές με τα μέλη των άλλων θρησκειών. Επίσης, ζήτησε "τη βελτίωση της συλλογής των στοιχείων για τα εγκλήματα μίσους κατά των χριστιανών, τη θέσπιση νόμων για την ανεξιθρησκεία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την καλλιέργεια σχετικών προτύπων."
Οι αιτίες που διαπιστώθηκαν για την καλλιέργεια μισαλλοδοξίας και την δημιουργία διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών στην Ευρώπη ήταν, μεταξύ άλλων, “ο λαϊκισμός ακραίες μορφές της πολιτικής ορθότητας, καθώς και πτυχές των νόμων κατά των διακρίσεων
Πρόσφατα ιδρύθηκε μια μη κυβερνητική οργάνωση με τον τίτλο «Christianophobia", που υπάρχει στο διαδίκτυο και δέχεται καταγγελίες για διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών.

Πηγή:
Zenit.org

Βλέπε επίσης: Ο Τόνι Μπλέρ εκφράζει την ανησυχία του για τις περιπτώσεις όπου παρεμποδίζεται η έκφραση χριστιανικής πίστης στη Βρετανία.
Η θυρωρός ενός δημοτικού σχολείου στην Αγγλία απειλείται με απόλυση επειδή η κόρη της μίλησε στους συμμαθητές της για τον Ιησού

Η Τέχνη στη ζωή, η Ζωή στην Τέχνη. Τιμώντας την ιστορία των γυναικών

"Η Τέχνη στην ζωή / Η Ζωή στην Τέχνη, είναι μια έκθεση νέων καλλιτεχνών ένα κίνημα αντίδραση στην τάση που επεκράτησε κατά τη δεκαετία του 1960 και έλεγε η “τέχνη για την τέχνη”.
Η συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενεί έργα που σφυρηλατούν μια νέα σχέση ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή του 21ου αιώνα. Την έκθεση που θα διαρκέσει από τις 5 ως τις 29 Μαρτίου, και που φιλοξενείται στο
Pen and Brush Gallery επιμελείται ο Midori Yoshimoto, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του New Jersey.
Οι πίνακες “Γυναίκες” και “Δυστυχία” είναι του Eleanor Gilpatrick
Ο πίνακας “Δυστυχία” βασίζεται σε μια φωτογραφία των Reuters όταν ένα ενιάχρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε από βόμβα 40 μίλια βορειοανατολικά της Βαγδάτης, στις 12 Φεβρουαρίου 2008. Ο πίνακας, δημιουργεί μια νέα ένταση αισθημάτων που ξεπερνά τη φωτογραφία.

Ιστοσελίδα στη Δανία διαφημίζει τις παρθενοραφές πριν από το γάμο... Και στην Ελλάδα

Ένα νέο site εμφανίστηκε στη Δανία για τις νεαρές μουσουλμάνες που επιθυμούν να κάνουν κάποιο είδος «παρθενορραφής» πριν το γάμο. Οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι μπορούν να κάνουν τον παρθενικό υμένα να μοιάζει ανέπαφος.
Η νοσοκόμος και κοινωνική λειτουργός Kristine Abu-Khader Aamand, που είναι υπεύθυνη της σελίδας λέει ότι δεν είναι ο φόβος που οδηγεί τα νέα αυτά κορίτσια στο χειρουργικό τραπέζι, αν και δέχεται ότι, «αν δεν εμφανίσουν αιμορραγία την πρώτη νύχτα του γάμου μπορεί να έχουν τρομερές συνέπειες».
«Μετά την επέμβαση δεν αισθάνονται άγχος η αισθήματα ενοχής και ντροπής» συνεχίζει.
«Σήμερα οι νεαρές μουσουλμάνες δεν τολμούν να αποκαλύψουν στην οικογένειά τους ότι έχουν προγαμιαίες σχέσεις. Ίσως αργότερα που θα αισθάνονται πιο δυνατές να μπορέσουν να γίνουν κυρίαρχες στη δική τους ζωή καταλήγει».
Στη Δανία οι περισσότεροι Δήμοι που ελέγχονται από τα κόμματα της κεντροαριστεράς, επιδοτούν αυτές τις επεμβάσεις.
Αντίθετο με την πρακτική αυτή είναι μόνο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που έχει προτείνει την τιμωρία των οικογενειών που επιβάλουν τέτοιες απαγορεύσεις όπως επίσης να υποστηριχθούν οι κοπέλες που τις υφίστανται να φύγουν από τα σπίτια τους, εφόσον το επιθυμούν.
Παρθενοραφές όμως γίνονται και στην Ελλάδα. Το ελληνικό site μάλιστα διαφημίζει τις υπηρεσίες του με το ίδιο σκεπτικό:
" Οι δυτικές κοινωνίες συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής έχουν ξεπεράσει αυτό το κοινωνικό “ταμπού”. Μερικές κοινωνίες όμως όπως αυτές της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής ακόμα διατηρούν αυτές τις αρχές, με αποτέλεσμα τα νεαρά κορίτσια που φέρουν ρήξη στον παρθενικό υμένα, να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα αν αποφασίσουν να παντρευτούν στις χώρες τους. Αυτό πολλές φορές μπορεί να τους κοστίσει και τη ζωή τους".
Αυτά.

Βλέπε επίσης:

Μαρτίου 09, 2009

Ο Τόνι Μπλέρ εκφράζει την ανησυχία του για τις περιπτώσεις όπου παρεμποδίζεται η έκφραση χριστιανικής πίστης στη Βρετανία


Λονδίνο 6 Μαρτίου
Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τόνι Μπλερ για τις περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν στερηθεί το δικαίωμα να εκφράζουν την πίστη τους.
Μιλώντας στην επίσημη εφημερίδα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, “ότι οι ιστορίες ανθρώπων που δεν έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την χριστιανική τους συνείδηση είναι μεμονωμένες και αποτελούν ατομικές αποφάσεις αξιωματούχων της διοίκησης” ενώ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα τέτοιων αποφάσεων “γελοίο”.
Ο κ. Μπλέρ αναφέρθηκε ειδικότερα σε περιπτώσεις όπως της Caroline Petrie, μιας νοσηλεύτριας σε δημόσιο νοσοκομείο που απολύθηκε γιατί είχε ζητήσει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσευχή για την καλυτέρευση της υγείας κάποιου ασθενή.
"Πιστεύω», είπε, "ότι οι χριστιανοί πρέπει να είναι υπερήφανοι για την πίστη τους και να είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις πεποιθήσεις τους".

Πηγή: Zenit.org

Μαρτίου 06, 2009

Επίσκεψη του Καρδιναλίου Κασπερ στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο.

Συνάντηση με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον είχε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, ο Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την ενότητα των χριστιανών. Ο Καρδινάλιος Κάσπερ που συνοδευόταν από τον Σεβασμιότατο Βριαν Φάρρελ, γραμματέα του Συμβουλίου, και τον π. Βλαδιμίρο Κάρολι, ήρθε στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη αβροφροσύνης και γνωριμίας. Ο Καρδινάλιος εξέφρασε την χαρά και πλήρη ικανοποίηση του για τη συνάντηση με τον Μακαριότατο, απαρχή μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αγίας Έδρας σε κοινωνικά και ποιμαντικά θέματα.

Πηγή: Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα
Βλέπε επίσης:
Καρδινάλιος Walter Kasper: «Η Ρωμαιοκαθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους»
Η γνώση του Θεού κατά τον Walter Kasper. Του Νικόλαου Ξιώνη

Μαρτίου 04, 2009

Επτά γυναίκες θύματα της σαρία στην Τσετσενία

Το νόμο της σαρία προσπαθεί να επιβάλλει στην Τσετσενία ο πρόεδρος με την ανοχή τουλάχιστον, της Μόσχας.
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov υπερασπίστηκε την περασμένη Παρασκευή μετά από προσευχή σε τζαμί στο Γκρόζνι, την δολοφονία επτά γυναικών που εκτελέστηκαν με μια σφάιρα στο κεφάλι.
Ο Kadyrov υποστήρξε ότι τα θύματα είχαν «χαλαρά ήθη» και δίκαια πυροβολήθηκαν από συγγενείς τους.
Ο τριανταδυάχρονος πρώην ηγέτης πολιτοφυλακής διεξάγει εκστρατεία για την επιβολή των ισλαμικών νόμων προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ του ως υπερασπιστή των παραδοσικών μουσουλμανικών αξιών και να περιορίσει την επιρροή των αυτονομιστών.
Με τον τρόπο αυτό, λένε οι επικριτές του, έχει δημιουργήσει μια τοπική δικτατορία όπου ρωσική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται. Προσθέτουν επίσης, ότι η προσπάθειά του να δημιουργήσει μια μια ισλαμική κοινωνία παραβιάζει το ρωσικό Σύνταγμα, που εγγυάται ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες και το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.
Όμως, το Κρεμλίνο περιβάλει τον Kadyrov με την αμέριστη υποστήριξη του, θεωρώντας τον ως σύμμαχο ζωτικής σημασίας προκειμένου να διατηρήσει υπό έλεγχο τους αυτονομιστές.
"Ο Kadyrov προσπαθεί να ενδυναμώσει την επιρροή των ισλαμικών εθίμων, γιατί με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιορίσει την επιρροή των αυτονομιστών", δήλωσε η Yulia Latynina βραβευμένη ρωσίδα δημοσιογράφος και υπέρμαχος των ατομικών δικαιωμάτων.

"Κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είναι μουσουλμάνος», δήλωσε έξω από το τζαμί ο Kadyrov. "Αν κάποιος πει ότι δεν είναι, τότε είναι εχθρός μου."
Ο Kadyrov ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες είναι ιδιοκτησία των συζύγων τους, και επισημαίνει ότι η αποστολή τους είναι να φέρουν παιδιά στον κόσμο. Ενθαρρύνει τους άνδρες να παίρνουν σαν σύζυγο περισσότερες από μία γυναίκες ενώ οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να φορούν μαντίλια κεφάλι στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα κυβερνητικά γραφεία.
"Η μαντίλα κάνει μια γυναίκα όμορφη», δήλωσε η Zulikhan Nakayeva, φοιτήτρια της ιατρικής της οποίας τα μακριά μαύρα μαλιά ξεφεύγουν από την μαντίλα και τα μεγάλα καστανά μάτια της είναι μακιγιαρισμένα με μάσκαρα.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αντιτίθενται στους περιορισμούς.
Πολλές είναι οι γυναίκες που κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα στην αγορά του Γρόζνι, ενώ άλλες κρατούν τη μαντίλα μέσα στις τσάντες στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Ο νυν πρόεδρος Kadyrov, που θεωρείται ύποπτος για πολλές δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων πριν αναλάβει την προεδρία ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν σχεδίαζαν να μεταβούν στο εξωτερικό για να εργαστούν ως πόρνες.
"Πολλές γυναίκες χάνουν τη ζωή τους στην Τσετσενία, με το νόμο της σαρία, αλλά τα γεγονότα αυτά συγκαλύπτονται και γίνονται γνωστά μόνο αν τα αποκαλύψει κάποιο μέλος της οικογένειας» δήλωσε η Natalya Estemirova, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γκρόζνι, ενώ διευκρίνισε πως δυο από τα θύματα ήταν παντρεμένες και μητέρες δυο παιδιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Μόσχας Novaya Gazeta ορισμένες από τις γυναίκες είχαν εργαστεί σε οίκους ανοχής ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης. Η αλήθεια δύσκολα θα γίνει γνωστή εξαιτίας του καθεστώτος τρομοκρατίας που έχει επιβάλλει ο Kadyrov.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι η επιδοκιμασία του Kadyrov στις δολοφονίες θα μπορούσε να ενθαρρύνει την επέκτασή τους και εκτιμούν ότι δεκάδες γυναίκες κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Τσετσενία από την εφαρμογή των ισλαμικών εθίμων.

Πηγές:
Βλέπε επίσης:

Μαρτίου 02, 2009

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής

Η έννοια της νηστείας προϋπάρχει του χριστιανισμού.
Τη συναντάμε στην Ιουδαϊκή παράδοση σχεδόν σε όλους τους λαούς της Ανατολής στους Έλληνες και στους Ρωμαίους. Η αποχή από ορισμένες τροφές και η εγκράτεια γινόταν για λόγους εξευμενισμού των θεών ή για ηθικό εξαγνισμό.
Η Μεγάλη Σαρακοστή θεωρείται η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της χριστιανικής εκκλησίας. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα και ονομάζεται έτσι γιατί περιλαμβάνει ακριβώς σαράντα ημέρες νηστείας. Η νηστεία αυτή γίνεται σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού και αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.
Από τον τέταρτο αιώνα που καθιερώθηκε, η νηστεία της Τεσσαρακοστής υπήρχε μεγάλη ποικιλία από τόπο σε τόπο όπως και ως προς τη διάρκεια καί τον τρόπο, με τον όποιο οι χριστιανοί τηρούσαν τη νηστεία.
Σήμερα η Ορθόδοξη εκκλησία τηρεί την αυστηρότερη νηστεία αν εξαιρέσουμε τους Κόπτες τους Αρμένιους και τους Αβησσυνούς.
Διαρκεί από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου. Εν συνεχεία αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδος, Από την Μεγάλη Δευτέρα ως και το Μεγάλο Σάββατο όπου είναι και το μόνο Σάββατο του έτους που, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθόδοξης εκκλησίας, δεν τρώγεται το λάδι.
Απαγορεύεται ρητά το κρέας και το ψάρι. Το λάδι και το κρασί (όπως και ευρύτερα το αλκοόλ), επιτρέπονται μόνο Σάββατο και Κυριακή με εξαίρεση τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Εξαίρεση αποτελεί η γιορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων όπου επιτρέπεται το λάδι καθώς και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου οπότε επιτρέπεται το ψάρι.
Είναι υποχρεωτική για τους πιστούς και εξαιρούνται μόνο ασθενείς ηλικιωμένοι παιδιά και άνθρωποι σε ειδικές περιστάσεις.
Στην Δυτική Εκκλησία η νηστεία συνίσταται εις την λήψη ενός μόνον γεύματος κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ επιτρέπεται και ένα πρόγευμα.
Η χρονική περίοδος είναι η ίδια (σαράντα μέρες) από την Καθαρά Τετάρτη μέχρι του Μεγάλου Σαββάτου και είναι υποχρεωτική για όλους τους πιστούς από 21 έως 60 ετών.
Απαγορεύεται το κρέας ενώ επιτρέπονται το γάλα, τα αυγά, το βούτυρο και τα ψάρια. Εξαιρούνται από τη νηστεία οι Κυριακές ενώ οι κατά τόπους επίσκοποι έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν τις νηστείες κατά τρόπο διαφορετικό ανάλογα με την περίπτωση.
Στην Αγγλικανική εκκλησία η νηστεία τηρείται σχεδόν όπως και στην Καθολική, αλλά με μεγαλύτερη χαλαρότητα.
Οι Λουθηρανικές και οι Καλβινικές ομολογίες απορρίπτουν την νηστεία με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή που τηρούν αποχή από το κρέας.