Μαρτίου 26, 2009

Οι αξίες της Δημοκρατίας συνδέουν ΗΠΑ και Ελλάδα λέει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

Με τον Μεγάλο Αλέξανδρο παρομοίασε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που καλείται να κόψει τον γόρδιο δεσμό των προβλημάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος που έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο στο πλαίσιο της καθιερωμένης ειδικής τελετής για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Ο κ. Δημήτριος άδραξε την ευκαιρία
για να ζητήσει από το νέο Αμερικανό πρόεδρο να προσεγγίσει με κατανόηση τρία θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό: τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επίλυση του Κυπριακού, και τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
Αστειευόμενος ο κ. Ομπάμα απάντησε ότι θα ενημερώσει την σύζυγό του Μισέλ πως τον συνέκριναν με τον Μέγα Αλέξανδρο και διερωτήθη κατά πόσον “αυτό θα μου εξασφαλίσει λίγο περισσότερο σεβασμό”, σπεύδοντας να παρατηρήσει ότι “η Μισέλ παραμένει η αρχηγός του σπιτιού”.

Στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χαρακτηρίζεται από το όραμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα και σημειώνει ότι ο αμερικανικός λαός γιορτάζει την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας και τιμά την ιστορική συμβολή των Ελλήνων και των Ελληνο-Αμερικανών
Αναφέρει ακόμη ότι στον 19ο αιώνα η Αμερική υποστήριξε τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία και επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ των δυο χωρών χαρακτηρίζεται από το όραμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Αναφέρει, δε, ότι οι ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας οικοδόμησαν τους θεσμούς της χώρας πάνω στις ανεξίτηλες αρχές της αρχαίας Ελλάδας.
Αφού υπογραμμίζει και τη σημαντική πολιτιστική συμβολή της Ελλάδας, σημειώνοντας την επιρροή του Ελληνισμού ακόμη και στην αρχιτεκτονική δομή της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο κ. Ομπάμα τονίζει ότι και στη σύγχρονη ιστορία η Ελλάδα και οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν μαζί τις προκλήσεις των καιρών, πολέμησαν σε κοινούς αγώνες στη διάρκεια του 20ου αιώνα και συνεχίζουν να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς μέσα και από τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.
Πηγές : ΣΑΕ, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου