Με τον τρόπο αυτό, λένε οι επικριτές του, έχει δημιουργήσει μια τοπική δικτατορία όπου ρωσική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται. Προσθέτουν επίσης, ότι η προσπάθειά του να δημιουργήσει μια μια ισλαμική κοινωνία παραβιάζει το ρωσικό Σύνταγμα, που εγγυάται ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες και το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.
"Ο Kadyrov προσπαθεί να ενδυναμώσει την επιρροή των ισλαμικών εθίμων, γιατί με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιορίσει την επιρροή των αυτονομιστών", δήλωσε η Yulia Latynina βραβευμένη ρωσίδα δημοσιογράφος και υπέρμαχος των ατομικών δικαιωμάτων.
"Κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είναι μουσουλμάνος», δήλωσε έξω από το τζαμί ο Kadyrov. "Αν κάποιος πει ότι δεν είναι, τότε είναι εχθρός μου."
Ο Kadyrov ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες είναι ιδιοκτησία των συζύγων τους, και επισημαίνει ότι η αποστολή τους είναι να φέρουν παιδιά στον κόσμο. Ενθαρρύνει τους άνδρες να παίρνουν σαν σύζυγο περισσότερες από μία γυναίκες ενώ οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να φορούν μαντίλια κεφάλι στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα κυβερνητικά γραφεία.
"Η μαντίλα κάνει μια γυναίκα όμορφη», δήλωσε η Zulikhan Nakayeva, φοιτήτρια της ιατρικής της οποίας τα μακριά μαύρα μαλιά ξεφεύγουν από την μαντίλα και τα μεγάλα καστανά μάτια της είναι μακιγιαρισμένα με μάσκαρα.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που αντιτίθενται στους περιορισμούς.
Πολλές είναι οι γυναίκες που κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα στην αγορά του Γρόζνι, ενώ άλλες κρατούν τη μαντίλα μέσα στις τσάντες στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Ο νυν πρόεδρος Kadyrov, που θεωρείται ύποπτος για πολλές δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων πριν αναλάβει την προεδρία ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν σχεδίαζαν να μεταβούν στο εξωτερικό για να εργαστούν ως πόρνες.
"Πολλές γυναίκες χάνουν τη ζωή τους στην Τσετσενία, με το νόμο της σαρία, αλλά τα γεγονότα αυτά συγκαλύπτονται και γίνονται γνωστά μόνο αν τα αποκαλύψει κάποιο μέλος της οικογένειας» δήλωσε η Natalya Estemirova, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γκρόζνι, ενώ διευκρίνισε πως δυο από τα θύματα ήταν παντρεμένες και μητέρες δυο παιδιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Μόσχας Novaya Gazeta ορισμένες από τις γυναίκες είχαν εργαστεί σε οίκους ανοχής ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης. Η αλήθεια δύσκολα θα γίνει γνωστή εξαιτίας του καθεστώτος τρομοκρατίας που έχει επιβάλλει ο Kadyrov.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι η επιδοκιμασία του Kadyrov στις δολοφονίες θα μπορούσε να ενθαρρύνει την επέκτασή τους και εκτιμούν ότι δεκάδες γυναίκες κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Τσετσενία από την εφαρμογή των ισλαμικών εθίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου