Μαρτίου 31, 2009

Οι χριστιανοί είναι η θρησκευτική ομάδα που υφίσταται διεθνώς τις περισσότερες διακρίσεις, λέει το Βατικανό


Γενεύη, 30 Μαρτίου 2009


Επιφυλάξεις για πρόσφατο ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την δυσφήμηση θρησκευτικών απόψεων εξέφρασε δια του αντιπροσώπου του στα Ηνωμένα Έθνη, το Βατικανό. Η Αγία Έδρα αντιτίθεται το ψήφισμα επισημαίνοντας, ότι αυτή η φαινομενικά θετική πρωτοβουλία μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού στην Έδρα του ΟΗΕ, Αρχιεπίσκοπος Silvano Tomasi χαρακτήρισε αμφιλεγόμενο το ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 26 Μαρτίου από το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το γεγονός ότι οι αναφορές για δυσφήμηση των θρησκειών αυξάνονται αλλά αφορούν κυρίως στην προστασία του Ισλάμ.
Η πρόταση του ψηφίσματος είχε υποβληθεί από το Πακιστάν, για λογαριασμό του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού, ο αρχιεπίσκοπος Tomasi υποστήριξε «ότι μέχρι τώρα, η χριστιανική κοινότητα είναι εκείνη που αντιμετωπίζει τις περισσότερες διακρίσεις και ζήτησε να αποσαφηνιστεί η έννοια της “δυσφήμησης της θρησκείας” ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τη βία κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων που ασκείται με την επίκληση “νόμων κατά της βλασφημίας”».
Υπενθύμισε δε ότι η τελευταία ετήσια έκθεση του διεθνούς οργανισμού «για τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο», θεωρεί το Πακιστάν ως την χώρα που εμφανίζονται οι περισσότερες θρησκευτικές διακρίσεις, όπου με το πρόσχημα του «νόμου κατά της βλασφημίας», επιβάλλεται η ποινή του θανάτου ή της ισόβια κάθειρξης κατά προσώπων που θεωρείται ότι αμφισβητούν το Κοράνι.
«Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές,» είπε ο Tomasi, «η νομοθεσία αυτή είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι φονταμενταλιστές προκειμένου να οδηγήσουν τις κοινωνίες στον ριζικό εξισλαμισμό».
Εν συνεχεία υποστήριξε, ότι η αντιμετώπιση της δυσφήμισης των θρησκειών «είναι ένας στόχος, ο οποίος συνίσταται στην εξεύρεση μιας υγιούς ισορροπίας, η οποία να εναρμονίζει την ελευθερία της έκφρασης με το σεβασμό προς τις ιδέες και τα αισθήματα των άλλων,» και πως ο δρόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου, «περνά μέσα από την αποδοχή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως είναι διατυπωμένες στις διεθνείς συνθήκες». Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος του Βατικανού, επεσήμανε την άνοδο της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας παγκοσμίως και ιδίως κατά των χριστιανικών μειονοτήτων.
«Εάν αναλύουμε την διεθνή κατάσταση, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα, όπως τεκμηριώνεται από διάφορες πηγές, η θρησκευτική ομάδα που υφίσταται τις μεγαλύτερες διακρίσεις είναι οι χριστιανοί».
«Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια χριστιανοί διαφόρων δογμάτων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς υπάρχουν νομικές και πολιτιστικές δομές που οδηγούν σε διακρίσεις σε βάρος τους», τόνισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Tomasi, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι χριστιανοί αποτελούν πλέον αντικείμενο διακρίσεων, ακόμη και σε χώρες όπου αποτελούν την πλειοψηφία. «Υπάρχουν καταστάσεις,» τόνισε - «συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων τοποθετήσεων ακόμη και εντός των κοινοβουλίων- που είναι ενδεικτικές ότι αντιμετωπίζονται επιθετικά διάφορες πτυχές της χριστιανικής πίστης, και αυτό τείνει να περιθωριοποιήσει τους Χριστιανούς στην κοινωνία και να εμποδίσει τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου