Φεβρουαρίου 10, 2009

Πατριάρχης Κύριλλος: "Η επιρροή της Ρωσικής εκκλησίας πρέπει να αναδειχθεί"

Ενθρονίστηκε την 1η Φεβρουαρίου, ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, σε λαμπρή τελετή που έγινε στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα, στη Μόσχα.
Σημαντική όσο και συμβολική για το μέλλον και την ενότητα της Ορθοδοξίας χαρακτηρίζεται η απόφαση του νέου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου να αποδεχτεί την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη με δεδομένο ότι ανάμεσα στα δυο πατριαρχεία υπάρχουν από χρόνια προβλήματα με μεγαλύτερο αυτό της εκκλησίας της Εσθονίας.
Έχει διατελέσει αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ ενώ κατείχε το αξίωμα του προέδρου του Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.

O Πατριάρχης Κύριλλος δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει τη στάση της Ρωσικής εκκλησίας έναντι του Βατικανού και μάλλον θα "συγκρατήσει" το διάλογο σε θέματα όπως η ηθική και η βιοηθική, αλλά δεν θεωρείται απίθανο να διεκδικήσει το "πρωτείο" μεταξύ των ορθοδόξων εκκλησιών.
Κατά το παρελθόν έχει επαναφέρει την έκφραση "Τρίτη Ρώμη", ενώ στις πρώτες δηλώσεις μετά την ενθρόνιση, ο νέος Πατριάρχης της Ρωσίας, τόνισε “ότι η Ρωσική Εκκλησία γνώρισε άνθηση τα τελευταία χρόνια” και επίσης ότι “η ισχύς που απέκτησε θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Η επιρροή της θα πρέπει να αναδειχθεί”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου