Φεβρουαρίου 18, 2009

Αλλάζει η μέθοδος στρατολογίας μαχητών της Τζιχάντ στην Ευρώπη. Θρησκεία των καταπιεσμένων το Ισλάμ

Στα τέλη του 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε στο Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της ριζοσπαστικοποίησης και της πολιτικής βίας (ICSR), ερευνητικού κέντρου του King College του Λονδίνου, τη διεξαγωγή αναλυτικής μελέτης για τον τρόπο που στρατολογούνται νέοι μουσουλμάνοι προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σαν κομάντος αυτοκτονίας
Τα συμπεράσματα της έκθεσης "Στρατολογίες και κινητοποίηση των εξτρεμιστών ισλαμιστών στην Ευρώπη", δημοσιεύθηκε την 1η Οκτωβρίου 2008, και - μαζί με άλλες τρεις μελέτες - θα αποτελέσει τη βάση για τη χάραξη της πολιτικής της ΕΕ σχετικά με το θέμα της πρόληψης της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης.
Τα πορίσματα βασίζονται σε δευτερογενή έρευνα, καθώς και σε εκτεταμένη έρευνα στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Στην έκθεση, παρέχεται η πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ημερομηνία των μεθόδων μέσω των οποίων οι ισλαμιστές μαχητές στην Ευρώπη κινητοποιούν τους οπαδούς τους για να πετύχουν νέες στρατολογίες. Σύμφωνα με την έκθεση το Al-Qods τζαμί στο Αμβούργο, το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Μιλάνο ή το Finsbury Park τζαμί του Λονδίνου, δεν αποτελούν πλέον τα προνομιακά μέρη για νέες στρατολογίες. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004 και στο Λονδίνο το 2005, έχουν γίνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο των στρατολογιών.

"Οι μέθοδοι έχουν αλλάξει εντελώς χαρακτήρα. Δεν γίνονται πια στρατολογίες μέσω των χαρισματικών ιμάμηδων, είτε μέσω της Αλ Κάιντα,” τονίζει ο R. Peter Neumann διευθυντής του Κέντρου παρουσιάζοντας την έκθεση στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα.

"Η αστυνομία έκλεισε τζαμιά, συνέλαβε ιμάμηδες ή τους απέλασε.Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι δίκες μουσουλμάνων εξτρεμιστών σε όλη την Ευρώπη, και οι καταδίκες ήταν συνήθως ιδιαίτερα βαριές ποινές. Καλή δουλειά που έφερε αποτελέσματα. Αλλά ένα από τα αποτελέσματα ήταν και αυτό. Οι στρατολογίες πραγματοποιούνται πλέον σε ιδιωτικούς χώρους, όπως διαμερίσματα και κοιτώνες πανεπιστημίων ή στις φυλακές, από μορφωμένους και έξυπνους ακτιβιστές που κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους" τόνισε.


"Προτιμούν τους νέους μουσουλμάνους μια ομάδα που είναι περισσότερο ευάλωτη. Προνομιακός χώρος είναι η φυλακή όπου άνθρωποι αισθάνονται καταπιεσμένοι, νοιώθουν θυμό ή και μίσος, έχουν υπαρξιακά προβλήματα και έχουν χάσει την επαφή με τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία ανήκαν", λέει η γαλλίδα κοινωνιολόγος Farhad Khosrokhavar που πιστεύει ότι "το Ισλάμ στην Ευρώπη έχει καταστεί θρησκεία των καταπιεσμένων, όπως ήταν τον τελευταίο και τον προηγούμενο αιώνα στην Ευρώπη ο μαρξισμός”.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα το 13% του συνόλου των κρατουμένων είναι μουσουλμάνοι, ενώ οι μουσουλμάνοι αποτελούν μόνο το 3% του εθνικού πληθυσμού. Στη Γαλλία, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου