Μαρτίου 10, 2009

Χριστιανοφοβία: Η τελευταία αποδεκτή διάκριση στην Ευρώπη

Αυστρία ΒΙΕΝΝΗ 9 Μαρτίου 2009: Θύματα διακρίσεων είναι πολλοί χριστιανοί στην Αφρική ή την Ασία αλλά και στην ίδια την Ευρώπη σύμφωνα με τη διεθνή επιτροπή (International Security Group Affirms Discrimination) που δρα στα πλαίσια του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και που αποτελείται από εκπροσώπους 56 κρατών μελών από την Ευρώπη, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αμερική.
"
Αυτό που προέκυψε με σαφήνεια από την συνάντηση είναι ότι η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις κατά των χριστιανών εκδηλώνονται με διάφορες μορφές σε όλη την περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΕ”, δήλωσε μετλα τη λήξη των εργασιών της συνάντησης, την περασμένη Τετάρτη, ο Janez Lenarčič, πρώην πρέσβης της Σλοβενίας στον ΟΑΣΕ και σήμερα διευθυντής του γραφείου των Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Αν και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα σημαντικό ζήτημα," συνέχισε, "εκεί όπου οι χριστιανοί αποτελούν μειοψηφία, είναι επίσης σοβαρό να βιώνουν τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση εκεί όπου αποτελούν την κοινωνική πλειοψηφία”.

Από την πλευρά του ο Mario Mauro, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του εκπροσώπου της προεδρίας για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, “η συνάντηση ανέδειξε την σημασία του φαινομένου της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών”.

Η συνάντηση ανέδειξε "τις διάφορες πτυχές της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων σε βάρος αλλά και μεταξύ των χριστιανών, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων επιθέσεων κατά των προσώπων, οικημάτων και των τόπων λατρείας, καθώς και περιορισμών στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της λατρείας και των πεποιθήσεων," αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόσθηκε μετά τη λήξη των εργασιών της επιτροπής.
Εντοπίστηκαν επίσης "περιπτώσεις διαστρέβλωσης της χριστιανικής ταυτότητας και των χριστιανικών αξιών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από εκφράσεις του πολιτικού λόγου, τέτοιες που να οδηγούν σε παρανοήσεις και να καλλιεργούν την προκατάληψη”.
Η επιτροπή προτείνει την έναρξη διαθρησκειακού διάλογου, που να αναγνωρίζει, ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί είναι κοινές με τα μέλη των άλλων θρησκειών. Επίσης, ζήτησε "τη βελτίωση της συλλογής των στοιχείων για τα εγκλήματα μίσους κατά των χριστιανών, τη θέσπιση νόμων για την ανεξιθρησκεία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την καλλιέργεια σχετικών προτύπων."
Οι αιτίες που διαπιστώθηκαν για την καλλιέργεια μισαλλοδοξίας και την δημιουργία διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών στην Ευρώπη ήταν, μεταξύ άλλων, “ο λαϊκισμός ακραίες μορφές της πολιτικής ορθότητας, καθώς και πτυχές των νόμων κατά των διακρίσεων
Πρόσφατα ιδρύθηκε μια μη κυβερνητική οργάνωση με τον τίτλο «Christianophobia", που υπάρχει στο διαδίκτυο και δέχεται καταγγελίες για διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών.

Πηγή:
Zenit.org

Βλέπε επίσης: Ο Τόνι Μπλέρ εκφράζει την ανησυχία του για τις περιπτώσεις όπου παρεμποδίζεται η έκφραση χριστιανικής πίστης στη Βρετανία.
Η θυρωρός ενός δημοτικού σχολείου στην Αγγλία απειλείται με απόλυση επειδή η κόρη της μίλησε στους συμμαθητές της για τον Ιησού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου