Φεβρουαρίου 01, 2009

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Πάπα Βενέδικτου, για τον επίσκοπο Williamson.

Φωτιές άναψε η απόφαση του Πάπα Βενέδικτου να επαναφέρει στις τάξεις της Καθολικής Εκκλησίας τον επίσκοπο Richard Williamson, επαναφέροντας στον Δυτικό κόσμο τη συζήτηση για τα όρια θρησκείας και πολιτικής, ή άλλως, εκκλησίας και πολιτείας.
Η επιλογή του Πάπα προκάλεσε την οργή των Ισραηλιτών και όχι μόνο, με αποκορύφωμα την απόφαση του Αρχιραβίνου του Ισραήλ να ακυρώσει την επίσκεψή του στο Βατικανό τον Μάρτιο και την αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας στον Πάπα από 50 μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσσου, του κόμματος των Δημοκρατικών.
Ο λόγος; Οι πρόσφατες δηλώσεις του Richard Williamson, στη Σουηδική τηλεόραση, με τις οποίες χαρακτήριζε μύθο το ολοκαύτωμα, λέγοντας ότι οι νεκροί δεν ξεπέρασαν τις 300.000. Επίσης είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει ο όρος "αντισημιτισμός" και ότι "κακό είναι το ψέμα. Αν κάτι είναι αλήθεια, δεν είναι κακό". "
Και παρ' ότι ο αφορισμός όσο και η άρση του δεν είχε σχέση με το ολοκάυτωμα, ο Πάπας παρενέβη με δημόσια δήλωση και χαρακτήρισε το ολοκαύτωμα "ωμή σφαγή εκατομμυρίων Εβραίων, και αθώα θύματα τυφλού μίσους." Φτάνει αυτό για να αμβλύνει τις εντυπώσεις;
Οι σχέσεις Ισραήλ Βατικανού
Ως κρατική οντότητα το Βατικανό συνήψε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μόλις το 1993. Αλλά όπως δήλωσε κάποτε ο πρώτος πρέσβης του Βατικανού Καρδινάλιος Pietro Sambi (σήμερα Νούτσιος του Πάπα στις ΗΠΑ), “αν πρέπει να είμαι ειλικρινής, οι σχέσεις μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του κράτους του Ισραήλ ήταν καλύτερα όταν δεν υπήρχαν διπλωματικές σχέσεις». Το Ισραήλ δεν έχει ικανοποιήσει αιτήματα της Αγίας Έδρας όπως οι άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε κληρικούς παλαιστινιακής καταγωγής που ταξιδεύουν προς και γύρω από τη Δυτική Όχθη, οι φοροαπαλλαγές για ιδιοκτησίες της εκκλησίας στους Αγίους Τόπους, αλλά και η επιστροφή ιδιοκτησιών που ανήκαν στην εκκλησία και έχουν απαλλοτριωθεί από το κράτος.
Ο Καρδινάλιος Sambi προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και κατηγόρησε το Ισραήλ για έλλειψη πολιτικής βούλησης. “"Όλοι μπορούν να δουν τι είδους εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κάποιος στις υποσχέσεις που δίνει το Ισραήλ".
Στις αρχές του 2008, είχε ανέβη πάλι η ένταση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Αγία Έδρα, όταν το Βατικανό είχε αποφασίσει αρχικά να απέχει από τις εκδηλώσεις για τη μνήμη του ολοκαυτώματος, λόγω των επικρίσεων ότι κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ο Πάπας Πίος ΧΙΙ δεν είχε αντιδράσει δυναμικά στην εξόντωση των Εβραίων.
Ποιος είναι όπως ο Επίσκοπος Richard Williamson;
Μέλος της «Κοινωνίας του Αγίου Πίου, (ssxa), διεθνούς παραδοσιοκρατικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1970 από τον Αρχιεπίσκοπο Marcel Lefebvre, για να εκφράσει την αντίθεσή του με την Β Βατικανή Σύνοδο, την οποία χαρακτήρισε ως προϊόν συνωμοσίας των σιωνιστών και των κομμουνιστών. Ο αφορισμός επεβλήθη το 1988, όταν ο Lefebre χειροτόνησε τρείς επισκόπους χωρίς την έγκριση της Αγίας Έδρας ανάμεσά τους και τον Williamson.
Η συνέντευξη του Βρετανού Επισκόπου δόθηκε στην Σουηδική τηλεόραση στις 21 Ιανουαρίου και τρείς μέρες μέτα ο Πάπας Βενέδικτος ανακοίνωσε την άρση της ποινής της ακοινωνησίας για τον Richard Williamson, και άλλους τρείς επισκόπους της “Κοινωνίας του Αγίου Πίου”. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βατικανού, η άρση δεν σημαίνει πλήρη επάνοδο, αλλά μια πρώτη αρχή για να προχωρήσει ο διάλογος που μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν και ότι απομένει στους ίδιους να κάνουν τα αναγκαία βήματα με την αποδοχή των αποφάσεων της Β Βατικανής Συνόδου.
Πρόκειται δηλαδή για ένα μεταβατικό στάδιο, έως ότου οι ηγέτες της "κοινωνίας" και το Βατικανό καταλήξουν σε συμφωνία. Οι ειδικοί για τα εκκλησιατικά πράγματα στη Δύση δεν συμφωνούν μέχρι στιγμής, αν πρόκειται για ολοκληρωτική ή μερική άρση του αφορισμού και άν τα μυστήρια που τελούν στο μεταξύ οι ιερείς της ομάδας είναι ή όχι έγκυρα. Επίσης εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να επέλθει συμφωνία, γιατί ακόμη και αν υπάρξει συναίνεση στα δευτερεύοντα είναι σχεδόν ακατόρθωτο για τις διαφορές στο ζήτημα των αποφάσεων της Β Βατικανής, που παρομοιάζονται με "ελέφαντα σε δωμάτιο".
Ο επίσκοπος Richard Williamson, έχει προκαλέσει και άλλες φορές αντιδράσεις με τις θέσεις του.
Χαρακτήρισε την πολυφωνία ως βασική απειλή για την την πίστη και κατά συνέπεια τη σωτηρία των Καθολικών, και την θρησκευτική ελευθερία ως υποκατάστατο της θρησκείας. Έχει επικρίνει την ταινία Ο Ήχος της Μουσικής, επειδή παριστάνει τους Ναζί ως τέρατα, και εξυψώνει τον ρομαντικό έρωτα.
Για την ομοφυλοφιλία ο Williamson, έχει υποστηρίξει πως ο Θεός δεν περίμενε για την ίδρυση της Καθολικής Εκκλησίας για να εμφυσήσει στους άνδρες τη φρίκη αυτής της αμαρτίας η οποία "είναι έμφυτη".
Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε ήταν σκόπιμος με πρόθεση να αποτρέψει την απόφαση του Πάπα Βενέδικτου.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της sspx στον Καναδά,
http://www.sspx.ca/ και στο blog του επισκόπου Williamson,
http://dinoscopus.blogspot.com
Βλέπε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου