Πόλη του Βατικανού (CNS) - Φεβ-19-2009
Από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στο να δελεαστούν από τον πόθο, ενώ οι γυναίκες υποκύπτουν συχνότερα στην αμαρτία της υπερηφάνειας, υποστηρίζει θεολόγος του Βατικανού. Παρουσιάζοντας ένα νέο βιβλίο αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Θωμά του Ακινάτη, και στις διδασκαλίες για τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα ο Δομινικανός π. Wojciech Giertych ανέφρερε ότι ο τρόπος που αμαρτάνουν οι άνδρες είναι διαφορετικός από εκείνον που αμαρτάνουν οι γυναίκες. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου στην επίσημη εφημερίδα του Βατικανού «L'Osservatore Romano». Ο π. Giertych, ο οποίος είναι θεολόγος της παπικής κουρίας, δήλωσε ότι συμφώνησε με τις διαπιστώσεις του Αγίου Θωμά Ακινάτη - ότι οι άνδρες ήταν περισσότερο επιρρεπείς από τις γυναίκες στο αμάρτημα της λαγνείας".
"Συχνά, η πιο συχνή αμαρτία που διαπράττουν οι άνδρες είναι η λαγνεία και, ακολουθούν η λαιμαργία, η οκνηρία, η οργή, η υπερηφάνεια, ο φθόνος και η απληστία," έγραψε ο π. Giertych".
"Για τις γυναίκες, η πιο επικίνδυνη είναι η υπερηφάνεια, και ακολουθούν η ζήλια, η οργή, ο πόθος, η λαιμαργία, και, τέλος, η νωθρότητα», συνεχίζει.
Ο Δομηνικανός κληρικός σημειώνει ότι επιβεβαίωσε τις απόψεις αυτές και από την προσωπική του εμπειρία..
«Στα μοναστήρια, οι γυναίκες είναι συχνά πιο ζηλόφθονες και αλληλοϋποβλέπονται σε αντίθεση με τους άνδρες μοναχούς που δεν ασχολούνται ο ένας με τον άλλο και, συνεπώς, δεν ζηλεύουν».
Σημειώνει επίσης πως ο Άγιος Θωμάς ο Ακινάτης διδάσκει ότι η υπερηφάνεια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρώπου, επειδή τον κάνει να αισθάνεται αυτάρκης και «εμποδίζεται έτσι η επικοινωνία του ανθρώπου με το Θεό».
«Οι αμαρτίες που σχετίζονται με την αγνότητα είναι λιγότερο επικίνδυνες, διότι ακολουθούνται από μια ισχυρή αίσθηση ταπείνωσης που μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για επιστροφή στο Θεό», λέει π. Giertych.
Ωστόσο, η λαγνεία αλλά και η άσεμνη συμπεριφορά «είναι επικίνδυνες από την άποψη των κοινωνικών συνεπειών τους» ή εξαιτίας των επιπλοκών που προκαλούν στην προσωπική ζωή του ανθρώπου.
"Ορισμένοι άνθρωποι αλλά και ολόκληροι πολιτισμοί, μπορεί να είναι περισσότερο επιρρεπείς στον πειρασμό να διεκδικούν περισσότερο την εξουσία και τον πλούτο παρά την ηδονή, άλλωστε "η ανθρώπινη φύση είναι πάντα η ίδια", σημειώνει.
"Ο καθένας πρέπει ελέγχει τη συνείδησή του για να διαπιστώσει ποια είναι τα ελαττώματα που αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια για να μπορέσει να δεχθεί την χάρη του Θεού", αναφέρει και καταλήγει.
«Επειδή ο Θεός είναι πάντοτς ένας φιλεύσπλαχνος και στοργικός πατέρας, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φοβούνται την ελεύθερη κρίση του. Ο Θεός περιμένει πάντα την συνάντηση με αμαρτωλό», καταλήγει ο θεολόγος της παπικής κουρίας
Carol Glatz
Carol Glatz
Πηγές:
http://www.catholicnews.com/data/vatican/vatican.htm
http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=38088564
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/faith/article5755481.ece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου