Μαΐου 25, 2009

Η Αθηναϊκή περιπέτεια του Κορανίου

Δεν είχαν δίκιο οι τουρίστες που την περασμένη Παρασκευή έτρεχαν έντρομοι μπροστά στους μαχητές της Τζιχάντ που έκαναν επίθεση κατά των αστυνομικών μπροστά στο Κοινοβούλιο. Επιτέλους μπήκαμε στην παγκοσμιοποίηση, γίναμε και εμείς Ευρώπη.
Και Europa στις μέρες μας σημαίνει και λίγο Eurabia.
Προσπάθησαν βέβαια μερικοί, όπως οι Reuters, να μας χαλάσουν το κέφι, ότι είμαστε "μια ορθόδοξη χώρα που δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τους μετανάστες", αλλά δεν πειράζει. Γνωρίσαμε ότι απασχολεί την υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία περίπου. Βέβαια αν πράγματι το καταγγελόμενο περιστατικό συνέβη όπως καταγγέλεται, η οργή είναι δικαιολογημένη, όχι όμως και η βία.

Αλλά τι συνέβη;
Σύμφωνα με τα όσα είπε στους
Reuters ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων της Ελλάδας, Naim Elghandour, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου που έγινε στο καφενείο ενός Σύριου, ένας αστυνομικός βρήκε επάνω σε πελάτη απόσπασμα του Κορανίου, το έριξε στο πάτωμα και το πάτησε με το πόδι του.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάποιος Ιρακινός κατήγγειλε ότι το βράδυ της Τετάρτης στον Άγιο Παντελεήμονα, αστυνομικός που του έκανε έλεγχο του έσκισε ένα απόσπασμα από το Κοράνι που είχε πάνω του.
Στη μετριοπαθή ιστοσελίδα
http://www.islam.gr/, αναπαράγεται δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα» σύμφωνα με το οποίο οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων στην Ελλάδα έκαναν ότι μπορούσαν με ομιλίες σε αυτοσχέδιους χώρους λατρείας για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Στην αγγλική όμως version αυτό το κείμενο δεν υπάρχει. Στη θέση του δημοσιεύεται είδηση με τον τίτλο: «Οι Μουσουλμάνοι της Ελλάδας καταδικάζουν τη βεβήλωση του Κορανίου από Έλληνα αστυνομικό».
Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή σε πλατεία στο κέντρο της Αθήνας που δεν κατονομάζεται, βρισκόταν ένας νέος μουσουλμάνος μαζί με δυο γυναίκες συγγενείς του που φορούσαν hijap. (μαντήλα). Αστυνομική περίπολος τους ζήτησε να επιδείξουν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα. Τους έκαναν έλεγχο και τότε βρήκαν το Κοράνι. Ο αστυνομικός ρώτησε τι είναι αυτό, ο μετανάστης του απάντησε ότι είναι το Κοράνι και τότε ο αστυνομικός το έριξε στο έδαφος.
Η ιστοσελίδα επικαλείται ως πηγή το Aljazeera.net. Στο Αλ Τζαζίρα βρίκαμε με ημερομηνία 22 Μαίου
είδηση που αναφέρεται στα γεγονότα αλλά όχι τη συγκεκριμένη. Άρα λοιπόν Έλληνες αστυνομικοί επεχείρησαν έλεγχο σε γυναίκες που φορούσαν μαντήλα, και ένας από αυτούς, βεβήλωσε εν γνώσει του το Κοράνι. Με ότι σημαίνει αυτό.
Η βεβήλωση του Κορανίου θεωρείται μεγάλη προσβολή στον ισλαμικό κόσμο έχουν δε συμβεί και ακρότητες.
Στις 21 Μαρτίου του 2007 στη Βόρεια Νιγηρία, καθηγήτρια της μέσης εκπαίδευσης, (χριστιανή) που είχε αναλάβει την επιτήρηση σε εξετάσεις του μαθήματος των θρησκευτικών προσπάθησε να αποσπάσει από κάποιο μαθητή το αντίτυπο του Κορανίου γιατί θεώρησε ότι αντιγράφει. Το βιβλίο έπεσε στο πάτωμα. Φωνάζοντας οι μαθητές Allah Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος) την κατάσφαξαν, οδήγησαν το πτώμα στο αυτοκίνητό της και έβαλαν φωτιά.
Το 1999 ο χριστιανός επιχειρηματίας, Gideon Akaluka, απήχθη από το αστυνομικό τμήμα της Νιιγηρίας όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει άσυλο και αποκεφαλίστηκε γιατί κατηγορήθηκε πως είχε σκίσει μια σελίδα από το Κοράνι.
Τι λέει όμως για το περιστατικό η ΕΛΑΣ;
Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο, που σύμφωνα με την καταγγελία είναι απόσπασμα του κορανίου και έσκισε ο αστυνομικός στον Άγιο Παντελεήμονα. Πρόκειται, για δύο κόλλες χαρτιού με αραβικά γράμματα, διπλωμένες στα τέσσερα, οι οποίες ήταν τυλιγμένες με χαρτοπετσέτα και χαρτομάντιλο και δεμένες με μονωτική ταινία.
Όπως είπε αξιωματικός της αστυνομίας, ο αστυνομικός που έκανε τον έλεγχο στον Ιρακινό δεν γνώριζε ότι πρόκειται για απόσπασμα του Κορανίου και άνοιξε το περιτύλιγμα για να ελέγξει αν περιείχε ναρκωτικά και πάνω σε αυτή την ενέργεια σκίστηκε λίγο το έγγραφο με το ιερό κείμενο.
Ορισμένες παρατηρήσεις και κάποια συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων ήταν μετριοπαθείς και προσπαθούσαν να αποτρέψουν την κλιμάκωση των αντιδράσεων. Όμως οι διαδηλωτές της Παρασκευής έδειξαν τι μπορούν να κάνουν. Στην Αθήνα δεν έγινε μια μόνο συγκέντρωση αλλά περισσότερες την ίδια μέρα και στις ίδιες ώρες.
Οι περίπου χίλιοι συγκεντρωμένοι (κυρίως Πακιστανοί, αλλά και Αφγανοί), πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην Ομόνοια και το Σύνταγμα και στη συνέχεια διασπάσθηκαν σε πολλές ομάδες, πραγματοποιώντας πορείες προς διάφορες κατευθύνσεις. Φώναζαν συνθήματα κυρίως υπέρ της Τζιχάντ και πετούσαν συνεχώς αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις ακόμη και μπροστά στο Κοινοβούλιο. Προξένησαν φθορές σε 75 αυτοκίνητα και σε τζαμαρίες πέντε καταστημάτων και μιας τράπεζας.
Η αστυνομία συνέλαβε σαρανταέξι άτομα αλλά δεν μάθαμε τη συνέχεια. Οι εξελίξεις αυτές έχει καταστήσει τους εκπροσώπους (θρησκευτικούς και μη) των μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα, συνομιλητές της Πολιτείας, εκ των πραγμάτων. Είμαστε μόνο στην αρχή.
Γιατί δεν θα συζητηθούν μόνο αιτήματα όπως αυτό για την κατασκευή του τζαμιού, που θα ‘πρεπε να έχει γίνει γιατί ένας δημόσιος χώρος ελέγχεται καλύτερα ή το μουσουλμανικό νεκροταφείο, αλλά τα πάντα. Μαντίλες σε δημόσιους χώρους, στα σχολεία, ειδικά μέτρα όπως χωριστές πισίνες, ότι δηλαδή συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα φάνηκε ότι δεν είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει και όλα θα εξαρτηθούν από το εύρος της κοινωνικής ανοχής απέναντι στη διαφορετικότητα που δεν φαίνεται ευρύχωρο. Υπάρχουν δυο δρόμοι.
Ο ένας είναι αυτός που ακολουθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (αποδοχή, ανοχή, νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, ελπίδα για ενσωμάτωση), ο άλλος είναι αυτός που προτείνει ο κ. Καρατζαφέρης, « να καταλάβουν ότι ήρθαν απρόσκλητοι σε μια χριστιανική χώρα και εάν δεν τους αρέσει οι πόρτες είναι ανοιχτές». Εάν υπάρχει και άλλος, πρέπει να τον βρούμε.
Καλό είναι πάντως να αρχίσουμε τη συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου