Μαΐου 23, 2009

Ο Πάπας Βενέδικτος θα είναι ο επόμενος μεσολαβητής στο Μεσανατολικό;

Στην Ελλάδα ακούστηκε πολύ λίγο, αλλά στις ΗΠΑ ο θόρυβος που έκαναν οι χριστιανικές οργανώσεις ακουγόταν για μέρες. Ο λόγος; Η βράβευση του προέδρου Ομπάμα από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Notre Dame, επειδή πμια από τις πρώτες κινήσεις του προέδρου Ομπάμα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν η νομιμοποίηση των επεμβάσεων άμβλωσης έστω και υπό όρους και προϋποθέσεις. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στη στάση του Βατικανού. Ο μεγαλύτερος πολέμιος των αμβλώσεων δεν είπε ούτε μία λέξη για το σάλο που ξέσπασε στις ΗΠΑ. Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στη Notre Dame η εφημερίδα του Βατικανού «L'Osservatore Romano», διέγνωσε την προσπάθεια για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής φόρμουλας στο θέμα των αμβλώσεων. Και ο Ομπάμα από την πλευρά του αναγνώρισε ότι οι διαφορές είναι μεγάλες, αλλά η υπόθεση αυτή δεν συγκαταλέγεται στις νομοθετικές του προτεραιότητες, ότι ούτως ή άλλως θέτει προϋποθέσεις, και ότι με το νομοσχέδιο απλώς αναγνωρίζεται “το δικαίωμα της γυναίκας να έχει ένα παιδί ή να διακόψει μια εγκυμοσύνη”. Και κάλεσε τους Αμερικανούς να εργασθούν για να μειωθεί ο αριθμός των αμβλώσεων. Όμως η επίσημη εφημερίδα της Αγίας Έδρας δεν ανέφερε ούτε την διαμαρτυρία πολλών καθολικών επισκόπων των ΗΠΑ που τόνιζαν ότι οι επιλογές του Ομπάμα, συγκρούοταν με θεμελιώδεις διδασκαλίες της εκκλησίας. Χαμηλοί τόνοι κρατήθηκαν και για την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα στο θέμα των εμβρϋικών βλαστοκυττάρων στην οποία επίσης αντιτίθεται το Βατικανό. Αντίθετα την επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ, ο Πάπας Βενέδικτος XVI “έσπασε” το πρωτόκολο, και έστειλε προσωπικό συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ομπάμα και όχι ένα επίσημο διπλωματικό κείμενο την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του. Ο “Osservatore Romano” χαιρέτισε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα την εκλογή του «σαν επιλογή που ενώνει και αποδεικνύει ότι η Αμερική είναι σε θέση να ξεπεράσει τις ρωγμές και τις διαρέσεις που μέχρι τώρα φάνταζαν αθεράπευτες» ενώ πρόσφατα “είδε θετικά” τις πρώτες 100 μέρες της νέας διακυβέρνησης και διέγνωσε ότι “δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια “ριζοσπαστική" κατεύθυνση" που είχε συζητηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Μερικοί πιστεύουν ότι το κλειδί βρίσκεται στη μάζα των καθολικών ψηφοφόρων που αποτελούν μεγάλη δεξαμενή για τον Αμερικανό πρόεδρο. Εύκολη ερμηνεία. Πολύ μικρό θέμα για τόσο υψηλή πολιτική.
Η Μέση Ανατολή βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα. Η περιοχή όμως αυτή είναι το βασίλειο της “θεοπολιτικής” όπου οι θρησκείες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές επιλογές. Στην Ιερουσαλήμ έχουν εναποτεθεί θεολογικές και ιστορικές αποσκευές αιώνων. Ίσως το Βατικανό να είναι το μοναδικό Δυτικό ίδρυμα που μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα της “θεοπολιτικής” με όλους.
Η θρησκεία χωρίζει αλλά μπορεί και να ενώσει αν δημιουργηθεί μια κοινή ψυχολογία για τις δειθνείς υποθέσεις.
Για το λόγο αυτό ακριβώς, ο πάπας Βενέδικτος 16ος μπορεί περισσότερο από κάθε άλλον Δυτικό ηγέτη να δράσει ως “peace maker” όπως είχε ονομαστεί και ο Βενέδικτος ο 15ος και ίσως δεν διάλεξε τυχαία αυτό το όνομα όταν ανέβηκε στο θρόνο της Ρώμης. Ίσως όλα αυτά να φανούν σύντομα τον ερχόμενο Ιούλιο όπου Ο Πάπας Βενέδικτος και ο πρόεδρος Ομπαμα, θα βρίσκονται στην Ιταλία για την Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ.


Η φωτογραφία είναι από, Dissent Is Cool’s Weblog
Βλέπε επίσης:
Βατικανό – Ισραήλ : Μια δύσκολη σχέση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου