Απριλίου 29, 2009

"Η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει εργαστήριο για την ειρηνική συνύπαρξη"

Με κεντρικό θέμα «Συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στη Νότια Ασία. Τί μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνήλθε από τις 18 ως τις 20 Μαρτίιου στο Μπορντώ η εαρινή Γενική Συνέλευση της COMECE (Επιτροπής καθολικών Ιεραρχιών των κρατών της Ενωμένης Ευρώπης). Παράλληλα εγκαινιάστηκαν τα νέα κτίρια της Επιτροπής με λειτουργία στο παρεκλήσι των Αγίων Βενεδίκτου και Βενεδίκτης του Σταυρού, που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Βρυξελλών Καρδιναλίου Danneels.
ο Πρόεδρος του COMEC, Σεβ/τος Adrianus van Luyn, επίσκοπος του Ρόττερνταμ, εξέφρασε την ευχή ότι το νέο αυτό σπίτι θα εξυπηρετήσει την ψυχή και την ενότητα της Ευρώπης.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Vladimir Spidla τόνισε τη σημασία που “έχει η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου ανταλλαγής απόψεων σχετικά με ζητήματα τα οποία είναι, στο επίκεντρο της οικοδόμησης μιας κοινωνικής Ευρώπης και οι εκκλησίες μπορούν να φωτίσουν όλο το φάσμα των ζητημάτων αυτών".
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου Γερμανός ευρωβουλευτής Ingo Friedrich, παρατήρησε ότι “οι Εκκλησίες ήταν και παραμένουν σημαντικοί και αξιόπιστοι εταίροι για τη χάραξη πολιτικής”.
Οι βασικοί εισηγητές ήταν ο π. Klaus Krämer ο κ. Christian Jouret εκ μέρους της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jaap de Hoop Scheffer που ενημέρωσε το Συμβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν καθώς και ο κ. Othmar Öhring, που παρουσίασε έκθεση για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Διακαιωμάτων στην Τουρκία. Μετά την ομιλία του κ. Othmar Öhring ο Έλληνας Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών,
κ. Νικόλαος βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί
στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει επί τόσα χρόνια κλειστή και στερεί τη δυνατότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να μορφώνει νέους κληρικούς.
Η COMECE ενέκρινε επίσης μια δήλωση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εκλογές της 4ης-7ης Ιουνίου 2009 με την οποία καλεί “
τους πολίτες της ΕΕ, και ιδίως τους Χριστιανούς, να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως ψηφοφόροι, προκειμένου να συμβάλουν σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου “όλοι οι Ευρωπαίοι θα αισθανθούν σαν το κοινό τους σπίτι”".
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο “Servizio informazione Religiosa” στο περιθώριο των εργασιών ο Αρχιεπίσκοπος του Μπορντό Jean Pierre Ricard, τόνισε ότι, «η Ευρώπη έχει μια μοναδική ευθύνη: μπορεί να μετατραπεί σε ένα εργαστήριο, όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν στον κόσμο ότι είναι πράγματι δυνατόν να ζήσουν μαζί, αρμονικά, με ένα τρόπο που να βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και το σεβασμό στο συνάνθρωπο».
Οι Ευρωπαϊκές εκκλησίες, βρίσκονται αντιμέτωποι με την αυξανόμενη παρουσία των μουσουλμανικών πληθυσμών στις ευρωπαϊκές χώρες. “Η παρουσία τους αλλάζει τον παραδοσιακό ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο της Ευρώπης, ότι πριν από μερικές δεκαετίες κυριαρχούσε ο χριστιανισμός”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ricard.
Πηγές:
COMMISSIO EPISCOPATUUM COMMUNITATIS EUROPENSIS
Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου