Απριλίου 28, 2009

Ακόμη τρεις χριστιανοί δολοφονήθηκαν στο Ιράκ. Θύματα θρηκευτικής βίας και τυφλού μίσους

Τρεις χριστιανοί δολοφονήθηκαν σε διαφορετικές πόλεις του Ιράκ τη νύχτα της περασμένης Κυριακής. Η Susan Latif David και η πεθερά της, Muna Banna David, Χαλδαίοι Καθολικοί, δολοφονήθηκαν από άγνωστους οπλοφόρους μέσα στο σπίτι τους στο Κιρκούκ. Την ίδια νύχτα σε άλλο σημείο της πόλης δολοφονήθηκε από αγνώστους ο Ορθόδοξος Σύριος, Bassel (Βασίλειος) Shada, ενώ τραυματίστηκαν ο αδελφός του, Thamir, και ο πατέρας του Yousif. Σε δηλώσεις του ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Louis Sako, χαρακτήρισε τις δολοφονίες προμελετημένες και υποστήριξε ότι τα θύματα χτυπήθηκαν εξαιτίας της θρησκείας τους και οι δράστες είχαν σαν στόχο να τους αναγκάσουν να φύγουν.
Η κηδεία των θυμάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στον καθεδρικό ναό της Ιεράς Καρδίας στο Κιρκούκ, και την παρακολούθησαν συντετριμμένοι εκατοντάδες χριστιανοί του Ιράκ. (φωτό).
Την αλληλεγγύη του προς τη Χριστιανική κοινότητα εξέφρασε ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Adel Abdul Mahdi, που κάλεσε τους Χριστιανούς «να μην εγκαταλείψουν τη χώρα», και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα για «υποστήριξη στις προσπάθειες εναντίον της τρομοκρατίας». Οι επιθέσεις αυτές έγιναν μετά ένα μήνα μετά τις δολοφονίες πέντε χριστιανών μεταξύ 31 Μαρτίου και 4 Απριλίου στο Κιρκούκ, τη Μοσούλη και τη Βαγδάτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Sako είχε τότε προειδοποιήσει ότι η πιθανή αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την περιοχή είναι πιθανό να τη βυθίσει τη χώρα «στην εμφύλια σύγκρουση».
Τα περιστατικά μπορεί να συνδέονται με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το πολιτικό μέλλον του Κιρκούκ το οποίο βρίσκεται στην ημιαυτόνομη Κουρδική περιοχή και είναι αμφίβολο εάν θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Βαγδάτης.

Πηγές:
http://www.catholic.org/international/international_story.php?id=33376
china view
http://news.xinhuanet.com/english/2009-04/27/content_11267833.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου