Δεκεμβρίου 31, 2008

Η ορθόδοξη εκκλησία ανέδειξε πρώτη το παγκόσμιο πρόβλημα της οικολογίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η παγκόσμια Ειρήνη.
Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ.κ. Βαρθολομαίος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης στις 22 Οκτωβρίου 1991, τη στιγμή ακριβώς που άρχιζε ο «τοκετός» του νέου αιώνα. Πολλοί πίστευαν ότι ο 20ός αιώνας θα παρέσυρε μαζί του και τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Πίστευαν ότι η πολιορκία του Πατριαρχείου από τις δυνάμεις που θεωρούσαν ότι εκφράζουν την Ιστορία - μια πολιορκία που διήρκεσε εβδομήντα χρόνια - θα οδηγούσε το Πατριαρχείο στην κατάληξη που απεργάζεται ο χρόνος για τα πάντα. Φίλοι... μελετούσαν και σχεδίαζαν το ξερίζωμα του Πατριαρχείου από την επί δεκαεπτά αιώνες έδρα του...
Την αίσθηση των μεγάλων αλλαγών που έρχονταν είχε εσωτερικεύσει η Εκκλησία με τον δικό της τρόπο. Ο γέρων Παΐσιος ψηλαφούσε στο Ορος τα τέρατα που επωάζονταν δίπλα μας. Περιέγραφε προφητικά την καταιγίδα που ερχόταν στην περιοχή μας. «Ο Θεός οικονόμησε στους δύσκολους αυτούς καιρούς τον καλύτερο Πατριάρχη» έλεγε για την εκλογή του κ.κ. Βαρθολομαίου. Η αναδιοργάνωση των σχέσεων του Πατριαρχείου με την Τουρκική Δημοκρατία έπρεπε να θεμελιωθεί στην πραγματικότητα του νέου αιώνα.
Η απελευθέρωση της Ορθοδοξίας από την εθνοφυλετική δέσμευσή της έπρεπε να ενισχυθεί με κάθε τρόπο. Η ανάγκη να διαχωριστεί το θρησκευτικό από το εθνικιστικό ήταν επείγουσα. Μεσούντος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος οργάνωσε την πρώτη διαθρησκειακή συνάντηση της εποχής μας. Χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι διακήρυξαν από τον Βόσπορο ότι «κάθε πόλεμος που γίνεται στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος που γίνεται σε βάρος της θρησκείας».
Η ανάδειξη της οικολογικής συνείδησης ως θρησκευτικής υποχρέωσης ήταν επίσης επείγουσα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, πρώτη από τις χριστιανικές Εκκλησίες, ανέδειξε την οικολογία ως οντολογικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου